fredag 5 december 2014

Gymkhana (mounted games)

Minns gymkhana från 1970-talet speciellt från svenska och brittiska ponnytidningar och  böcker. Några saker testade vi också 1990-talet på seniorläger. Roligt och ganska krävande, med många träningsfördelar. Gymkhana tränar kommunikation med hästen, balans, smidighet, koncentration och mycket mer.

Vi ska återuppliva gymkhana!

Här några exempel:


Slalom
Varje lag skall ha fem stolpar på banan. Ryttarna rider slalom mellan dessa. I handen har de en stafettpinne som lämnas till nästa ryttare.



Sockarna
På mitten på banan står en hink. I slutet av banan ligger 4 tygbollar (invända sockar kan användas). Ryttarna har en socka i handen som kastas i hinken på mitten. I slutet på banan hoppar ryttaren av sin ponny och plockar upp en socka. Därefter hoppar ryttaren upp på sin ponny efter bästa förmåga, lämnar över sockan till näste ryttare osv. Den siste ryttaren slänger även i sin socka i spannen på väg tillbaka mot mål.

Muggar
4 stolpar står på banan, längst upp på banan står en tunna med 4 upp- och nervända muggar. Ryttarna skall placera sina muggar på en av stolparna och sedan hämta en mugg från tunnan längst upp. Det är att rekommendera att använda plåtmuggar eftersom plastmuggar gärna går sönder.


se mer källa: http://www.gymkhana.nu/

Sen tycker jag mig minnas att olika stafetter som jag inte hittat dokumenterade
  • potatis på sked, sked i munne, rider stafett runt en pinne
  • leder hästen och hoppar själv i en säck
  • musik, höbalar (en färre än ryttare), när musiken tystnat rusar alla till en höbal och sätter sig. Den som inte hinner är ute.
  •  


suomeksi mountain games

Egentligen kan man säga att för att kunna börja med gymkhana behöver man
  • träna sin egen balans och smidighet. I gymkhana sitter man inte hela tiden i dressyrsits utan man lutar sig åt sidan, hänger på sidan, gör väldigt snabba svängar m m 
  • träna hästens reaktionssnabbhet, vänja den vid att man hänger och lutar sig, att det finns flaggor, pinnar, bollar m m på plan.
När man tränat gymkhana kommer den vanliga sitsen att stärkas och du får mycket redskap för hur du kan få tillbaka din balans om du råkar tappa den. Gymkhana som tävlingssport är väldigt tufft och krävande, men vi lånar övningar från den för att stärka vår ridning och stimulera hästarna. De verkar just nu glada över att få träna också annat än dressyr ;) Är du intresserad av gymkhana som sport, kolla filmer på youtuube. På denna nevå behövs massor av klok träning så att varken du eller hästen skadar sig.

introduktionsvideo

exempel träningsvideo som visar bra några av momenten


Lektion 1. Förberedelser:
Vi tränar lite hästagility för att vänja hästarna med rackerier på plan. Det blev helt bommar och serpentiner att börja med. Vi måste vara lite kreativa och rota lite på gården för att få ihop mera redskap.





Vi har en gammal armésadel i stallkammaren. Den blir fantastisk att testa lite mer spännande grejer med. Li testade redan lite hur det känns att stretcha efter en pinne från marken. Vi får väl bygga en ställning i häststorlek nästa sommar...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar