söndag 16 mars 2014

Hur sy ett mappomslag?



 















Rita en skiss av ditt mappomslag på A4. Planera och skissa ett motiv som passar dig. Det kan vara en seriefigur, idrottsredskap, djur, ett logo eller … Utgå från att du kommer att applicera tyger, men du får även brodera och dekorera på andra sätt. Tänk ändå på att inte välja en alltför komplicerad figur.


Sicksacka* kanterna på figuren med tät sicksack. Dekorera enligt planerna.

Overlocka* ytterkanterna. Kom ihåg att:
  • du inte kan sprätta overlock eftersom overlockaren klipper bort tyget som är överlopps
  • du inte kan backa
  • när du kommit till ett hörn, så syr du bara på så att det bildas en 4 cm
  • remsa med tråd, som du klipper av.
Kontrollera på mappen att figuren kommer på rätt ställe genom att placera bottentyget på mappen och vika in kanerna. Placera det dubbelsidiga limtyget mellan bottentyget och figuren. Använd det äldre strykjärnet. Skydda strykjärnet med smörpapper. Stryk fast den understa delen (ofta störst) först. Strykjärnet på högsta värme. Figuren är fastlimmad när den inte längre rör sig.









Rita av figurens delar på papper i naturlig storlek, som du senare kan använda som mönster för att klippa ut delarna i tyg och limtyg. Dessa kan klippas på samma gång eller enskilt. Om du har väldigt fladdrigt tyg kan du stryka enkelsidigt limtyg på baksidan och tyget blir stadigare att klippa.





När du har klippt ut bottentyget är det dags att klippa ut och stryka fast figuren med dubbelsidigt limtyg som heter vliesofix*. Du känner igen vliesofix genom att det är skrovligt på båda sidorna. För att limtyget inte ska synas är det smart att klippa ut både figurens tyg och limtyget samtidigt.





 

Placera tyget på mappen med avigsidan utåt. Vik in 20 cm på båda kortsidorna. Nåla fast tyget spänt på mappen. Försök få tyget så att det blir ungefär lika mycket överloppstyg på båda sidorna och att figuren kommer på rätt plats.
Rita med tygkrita eller tavelkrita enligt bilden. Du kommer att sy på den ritade linjen med raksöm. Ta bort mappen. Låt knappnålarna vara kvar. Sy sömmarna.

Trä tyget på mappen. Det kan vara spänt, men blir snyggt!





Exempel på mappomslag i filt, handbroderi och tovning











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar